Albert Heijn
Hoge kortingen
JUMBO
Snelle levering
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Whisky Proeven

Wil je whisky kunnen drinken als een echte kenner? Voor velen zijn de handelingen die alvorens het drinken van een whisky gebeuren vooral voor de show. Dit is toch niet helemaal waar. Iedereen geniet op zijn eigen manier van een goede whisky, maar voor het goed proeven van een whisky zijn zeker wel wat aanbevelen te geven. Blijf je whisky drinken zoals je dat het lekkerste vindt, maar houd de volgende aanbevelingen in je achterhoofd! Een goede whisky moet je tenslotte niet proeven, maar écht ervaren.

Whisky drinken in drie stappen:

Wij hebben in het kort een stappenplan samengesteld die je kunt gebruiken om in 3 stappen van begin tot eind de complete smaak van jouw whisky te ervaren.

1. Kijk naar de whisky

Nadat je de whisky in een normale hoeveelheid in een bij voorkeur old fashioned glas in hebt geschonken, is het eerst zaak om de whisky eens goed te analyseren. Draai het whisky glas wat rond en herken de ‘legs’ die op de rand van het glas blijven zitten. Zet tijdens het ronddraaien van je glas jouw ‘whisky proefmodus’ aan. Dit doe je door te visualiseren hoe dit spannende drankje straks gaat smaken.

2. Ruik aan de whisky

Nu is het tijd om de aroma’s van de whisky eens goed op te snuiven. De geur van de whisky wordt door de échte liefhebbers vaak als het meest belangrijk bestempeld. Zij stellen dan ook dat kwaliteit van een whisky is af te leiden uit de geur. Het is natuurlijk niet de bedoeling om boven de inhoud te hangen en te snuiven, maar goed ruiken aan het drankje geeft de hele ervaring wel wat extra’s. Hou tijdens het ruiken het glas wat meer schuin en voeg eventueel een paar druppels (bron)water toe. Probeer alle lagen van geur, inclusief de beroemde turfgeur, te herkennen!

3. Drink de whisky

Nu je volledig ‘in’ je whisky zit kun je de inhoud werkelijk drinken. Probeer écht het contact tussen je tong en de drank te ervaren, en laat het in aanraking met alle smaakpapillen komen. Speel tijdens het drinken van de whisky met de plaatsen in je mond waar de inhoud komt. Zo proef je bijvoorbeeld de ene slok de bitterheid van de whisky, en bij de andere slok juist de honingachtige smaak. Wees je bewust van het heerlijk zachte en warme gevoel tijdens het drinken. En geniet zo lang mogelijk van de lange afdronk van de bijzondere whisky die jij zojuist hebt gedronken!