Albert Heijn
Hoge kortingen
JUMBO
Snelle levering
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Wat kan je combineren met whisky

Een whisky proeverij is een goed idee als je lekker met wat vrienden thuis op de bank zit, maar ook als je eens een avondje wat anders wil drinken dan je standaard biertje. Je whisky kun je op allerlei verschillende manieren drinken. Zo heb je mensen die whisky drinken met frisdrank, maar ook mensen die het puur drinken. In deze blog lees je meer over alles wat lekker is om te combineren met whisky. 

Veel verschillende soorten whisky

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten whisky op de markt. Een grof onderscheid tussen twee soorten is het onderscheid tussen single malt whisky en blended whisky. Een fles blended whisky is een fles waarbij de whisky in de fles uit verschillende distilleerderijen komt. Een fles single malt whisky is whisky afkomstig uit slechts één distilleerderij. Ook heb je nog single barrel whisky, waarbij de whisky uit de fles uit een distilleerderij komt en uit een vat. Dit zijn vaak duurdere whisky’s, en deze zijn minder goed te verkrijgen in Europa.

Cocktail met whisky

Er zijn een heleboel bekende cocktails met whisky. De bekendste, officieel geen cocktail, is natuurlijk whisky cola. Dit is een simpele mix van ijsblokjes, whisky en cola. Een andere zeer bekende whisky mix is de Manhattan. De Manhattan cocktail bestaat uit whisky, ginger ale, sinaasappel en ijs. Dan heb je nog de welbekende old fashioned. Deze cocktail bestaat uit bourbon of rye whisky, suikersiroop, Angostura bitters, ijs en sinaasappel of citroen. Ten slotte kan je whisky ook heerlijk combineren met koffie. Een bekende special coffee is de bourbon coffee. Dit is een mix van bourbon, pecan noten, slagroom, bruine suiker en koffie.

Andere combinaties met whisky

Naast het combineren van whisky met andere soorten drank, kan je ook bijvoorbeeld een sigaar, shisha of bepaald eten combineren met whisky. Er zit een hele leer achter het combineren van whisky met eten. Een belangrijke tip is om de smaken elkaar te laten complementeren. Dit betekent dat je niet meteen voor vergelijkbare smaken moet gaan, zoals het combineren van een rokerige whisky met een rokerige vis. Vermijd ook bitter en pittig eten, want dit zal de whisky niet ten goede komen. Kaas en ander vettig eten, zoals stukken vlees combineren altijd goed met whisky. Naast eten kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een waterpijp aan te zetten bij het drinken van je whisky. Kies in dit geval voor een lichtere whisky en combineer die met een fruitige smaak. Een sigaar is dan weer beter te combineren met een wat zwaardere whisky.

Plaats een reactie