Albert Heijn
Hoge kortingen
JUMBO
Snelle levering
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Europese Whisky

Europese Whisky is een drank die al eeuwenlang wordt geproduceerd in veel landen in Europa. De meeste mensen die whisky drinken, associëren het met Schotland, maar er zijn veel andere landen die whisky maken. De whisky die wordt geproduceerd in Europa komt in veel verschillende smaken en stijlen, waardoor er voor iedereen een whisky is. In deze gids leert u alles wat u moet weten over Europese whisky, van de verschillende landen waar whisky wordt geproduceerd tot de verschillende stijlen en processen waarmee whisky wordt gemaakt.

De geschiedenis van Europese whisky
Whisky is al eeuwenlang populair in Europa, maar de whiskyproductie in Europa begon pas in de 19e eeuw. Schotland was het eerste land dat whisky produceerde, maar andere landen, zoals Ierland, Nederland en Zweden, volgden al snel. In de loop der jaren zijn meer landen in Europa met whiskyproductie begonnen, waaronder Polen, Finland, Tsjechië, Oostenrijk, Italië en Engeland.

De verschillende Europese landen die whisky produceren

Hoewel Schotland de meest bekende producent van whisky is, zijn er veel andere landen in Europa die whisky produceren. Hieronder staan de meest populaire Europese whiskyproducenten.

 • Ierland: Ierse whisky is een van de meest bekende whisky’s uit Europa. Ierse whisky is meestal mild en fruitig van smaak, met een zoete, honingachtige afdronk.
 • Schotland: Schotse whisky is misschien wel de meest bekende whisky ter wereld. Schotse whisky is gerookt, turfachtig en kruidig van smaak, met een heerlijke, zoete afdronk.
 • Nederland: Nederlandse whisky is relatief nieuw, maar er worden al veel verschillende stijlen whisky geproduceerd, waaronder single malt, blended malt en blended whisky. Nederlandse whisky is meestal zoet en fruitig van smaak, met een kruidige afdronk.
 • Tsjechië: Tsjechische whisky is een relatief nieuwe whisky, maar er worden al veel verschillende stijlen geproduceerd. Tsjechische whisky heeft vaak een zoete, honingachtige smaak, met een kruidige afdronk.
 • Zweden: Zweedse whisky wordt meestal gemaakt met mout van lokale granen, waardoor het een unieke smaak heeft. Zweedse whisky is meestal zoet, met een kruidige afdronk.
 • Finland: Finse whisky is een relatief nieuwe whisky, maar het wordt al gemaakt in verschillende stijlen. Finse whisky heeft een fruitige, zoete smaak, met een kruidige en rookachtige afdronk.
 • Engeland: English whisky is een nieuwe whisky, maar het wordt al gemaakt in verschillende stijlen. English whisky heeft vaak een fruitig, zoet aroma, met een kruidige en rookachtige afdronk.
 • Italië: Italiaanse whisky is een relatief nieuwe whisky, maar er worden al veel verschillende stijlen whisky geproduceerd. Italiaanse whisky heeft meestal een fruitige, zoete smaak, met een kruidige afdronk.
 • Oostenrijk: Oostenrijkse whisky is een relatief nieuwe whisky, maar er worden al veel verschillende stijlen whisky geproduceerd. Oostenrijkse whisky heeft meestal een milde, zoete smaak, met een kruidige afdronk.
 • Polen: Poolse whisky is een relatief nieuwe whisky, maar er worden al veel verschillende stijlen whisky geproduceerd. Poolse whisky heeft meestal een fruitig, zoete smaak, met een kruidige afdronk.

De verschillende stijlen van Europese whisky

Er zijn veel verschillende stijlen van Europese whisky, elk met hun eigen smaken en aroma’s. Hieronder staan de meest voorkomende stijlen van Europese whisky.

 • Single Malt: Single malt whisky is gemaakt van 100% gerst, waardoor het een unieke, kruidige smaak heeft. Single malt whisky is meestal krachtig en rookachtig van smaak, met een zoete, turfachtige afdronk.
 • Blended Malt: Blended malt whisky is gemaakt van een mix van verschillende soorten gerst, waardoor het een complexere smaak heeft. Blended malt whisky heeft meestal een zoete, fruitige smaak, met een kruidige, rookachtige afdronk.
 • Blended Whisky: Blended whisky is gemaakt van een mix van single malt whisky en graanwhisky. Blended whisky is meestal zoeter van smaak dan single malt whisky, maar heeft nog steeds een kruidige, rookachtige afdronk.
 • Grain Whisky: Grain whisky is gemaakt van een mix van verschillende granen, waardoor het een milde, zoete smaak heeft. Grain whisky is meestal licht van smaak, met een fruitige, zoete afdronk.
 • Rye Whisky: Rye whisky is gemaakt van rogge, waardoor het meestal een krachtigere, kruidige smaak heeft. Rye whisky heeft meestal een fruitige, zoete smaak, met een kruidige, rookachtige afdronk.

Het maken van whisky in Europa

Het maken van Europese whisky is een langdurig proces dat meestal begint met het malen van de granen. De mout wordt vervolgens gekookt om de suikers uit de mout te extraheren en vervolgens gefermenteerd met gist om alcohol te produceren. De fermentatie wordt vervolgens gedistilleerd om de alcohol te concentreren. Na de distillatie wordt de whisky gerijpt in vaten van eikenhout, waardoor de smaak en het aroma worden verrijkt.

Trends in de EU

Er zijn veel manieren om Europese whisky te drinken, afhankelijk van de smaak van de whisky. Hieronder staan enkele suggesties voor het drinken van Europese whisky.

 • Neat: Neat whisky is de meest populaire manier om whisky te drinken. Neat betekent dat de whisky rechtstreeks uit het glas wordt gedronken, zonder ijs of een mixer. Dit is de beste manier om de smaak en het aroma van de whisky te proeven.
 • On the rocks: On the rocks whisky is whisky die wordt gedronken met ijs. Dit is een populaire manier om whisky te drinken omdat het de smaak en het aroma van de whisky verzacht.
 • Met soda: Whisky met soda is een populaire manier om whisky te drinken. De whisky wordt gemengd met een paar druppels soda, waardoor de smaak en het aroma worden verzacht.
 • Met tonic: Whisky met tonic is een populaire manier om whisky te drinken. De whisky wordt gemengd met tonic, waardoor de smaak en het aroma worden verzacht.
 • Met sinaasappelsap: Whisky met sinaasappelsap is een populaire manier om whisky te drinken. De whisky wordt gemengd met sinaasappelsap, waardoor de smaak en het aroma worden verzacht.
 • Met een mixer: Whisky met een mixer is een populaire manier om whisky te drinken. De whisky wordt gemengd met een mixer, zoals cola of cranberrysap, waardoor de smaak en het aroma worden verzacht.
 • Met room: Whisky met room is een populaire manier om whisky te drinken. De whisky wordt gemengd met room, waardoor de smaak en het aroma worden verzacht.

Samenvatting: Europese whisky is een drank die al eeuwenlang wordt geproduceerd in veel landen in Europa. Er zijn veel verschillende landen in Europa die whisky produceren, en elk land produceert zijn eigen stijl van whisky, met zijn eigen unieke smaken en aroma’s. Het maken van Europese whisky is een langdurig proces dat begint met het malen van de granen, gevolgd door fermentatie en distillatie. Er zijn veel manieren om Europese whisky te drinken, afhankelijk van de smaak van de whisky. Met deze gids hebt u alles wat u moet weten over Europese whisky.