Albert Heijn
Hoge kortingen
JUMBO
Snelle levering
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Japanse Whisky

Aan het einde van de 19e eeuw vetrokken enkele Japanners naar Schotland om daar de het whisky stoken te leren. Nadat de avonturiers in de leer gingen bij verschillende stokerijen, namen zij de opgedane kennis weer mee naar huis om daar zelf whisky te gaan brouwen. In de begin jaren werd met name voor eigen land gestookt en was er van export nauwelijks sprake. Tegenwoordig staan Japanse distilleerders wereldwijd bekend als goede stokers.

Suntory en Nikka

In Yamazaki werd door Shinjiro Torii de eerste Japanse whiskydistilleerderij gevestigd. Het gebied (een voorstad van Kyoto) staat bekend om haar zuivere water. In eerste instantie werd er een imitatie van een Portugese portwijn gestookt. In 1917 vertrok Torrii richting Schotland om daar de kunst van het whisky stoken onder de knie te krijgen. Drie jaar later ging hij terug naar Japan om daar zelf een distilleerderij te starten.

Smaak Japanse whisky

De Japanse whisky kent veel overeenkomsten met de whisky uit Schotland. Er zijn wel een paar verschillen. In Japan gebruiken whiskystokers voor blends en single malts alleen whisky van hun eigen distilleerderij. In Schotland is dit niet altijd geval. De distilleerders uit Japan zijn beperkter in hun keuze dan hun Schotse tegenhangers.

De Japanse whisky was niet direct geliefd in de whiskywereld. Jarenlang werd gedacht dat whisky’s die buiten Schotland geproduceerd werden, van een mindere kwaliteit waren. Op blindproeverijen kwam echter naar voren dat de Japanse whisky qua smaak niet onderdeed van de Schotse.