Albert Heijn
Hoge kortingen
JUMBO
Snelle levering
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Schotse Whisky

Een populaire whiskysoort is de Schotse whisky. Alleen whisky die in Schotland gebrouwen is, mag Schotse whisky genoemd worden. Een belangrijk verschil tussen Schotse whisky en Ierse whisky is de smaak. Schotse whisky heeft een sterkere rooksmaak. Het begrip whisky stamt af van het Keltische ‘Uisge Beatha’ dat levenswater betekent. De term whisky is een verbastering van het woord ‘Uisge’. Dit woord dient uitgesproken te worden als wieke.

Whisky uit Schotland

Vroeger had ieder dorpje in Schotland zijn eigen destilleerderij. Vandaag de dag is dit niet meer het geval. Ondanks deze afname is Schotland nog altijd het bij uitstek het whiskyland. De kwaliteit van de Schotse whisky ligt deels aan het water. Er wordt vaak water uit speciale bergbeekjes gebruikt. De gebruikte turf zorgt voor een typerende rokerige smaak. Uit Schotland komen eigenlijk drie soorten whisky. Er bestaat moutwhisky (malt whisky is de Engelse benaming), een graan whisky (grain whisky) en een blended whisky.

Populaire whisky uit de schotse hooglanden

Whisky wordt ook wel het vloeibare goud genoemd. Een bekend whiskymerk uit Schotland is Glen Grant. Glen Grant is een single malt whisky. De whisky heeft een licht gouden kleur. De malt whisky heeft ongeveer tien jaar gerijpt. De naam Glen Grant is afkomstig van de twee oprichters; James en John Grant. Het alcoholpercentage ligt rond de 40 procent. Een andere populaire whisky is de Glen Talloch whisky. Al enige jaren is deze whisky de meest verkochte whisky in ons land. Het alcoholpercentage van deze whisky bedraagt 40 procent. De whisky is goudbruin van kleur.